EXPERIMENTACIË QU═MICA II

QU═MICA ORG└NICA

CURS 2005-2006 - FC- UdG

Aquest curs de quÝmica orgÓnica experimental estÓ orientat a consolidar l'˙s de les tŔcniques conegudes anteriorment , millorant l'agilitat en la prÓctica de la sÝntesi orgÓnica i aprenent tecniques complementÓries. Alhora l'estudiant ha d'integrar tots els coneixements te˛rics i prÓctics,  aixÝ com preparar i realitzar les prÓctiques amb el mÓxim de realisme, previ a la finalitzaciˇ de la seva formaciˇ experimental.

El conjunt de prÓctiques a realitzar es divideix en dos blocs:

Les prÓctiques a realitzar:

La primera prÓctica es basa en un procŔs de tres reaccions necessaries per a dur a terme una reacciˇ de Wittig. Un cop obtingut el producte final,

Les prÓctiques 2 i 3 sˇn processos sintŔtics ˛n el producte es purifica per cristalĚlitzaciˇ.

La prÓctica 4 estÓ dedicada a l'extracciˇ de la cafeÝna del tÚ I AQUEST CURS S'HA ELIMINAT!!!!! En el seu lloc s'ha introdu´t la prÓctica 7. Extracciˇ i separaciˇ de pigments vegetals, amb identificaciˇ estructural inclosa. La separaciˇ es fa per columna Flash. Aquesta prÓctica permet aprendre a planificar i realitzar una bona cromatografÝa en columna Flash. Cal estudiar amb detall la tŔcnica a la bibliografÝa recomanada abans d'intentar comenšar la columna Flash (pÓgines 173-185).

La sequŔncia de prÓctiques a realitzar la marcarÓ el professor encarregat de cada grup.

Un cop realitzades les prÓctiques del primer bloc. Cada estudiant, de forma individual, realitzarÓ la prÓctica 5 o 6. Un cop acabada la prÓctica d'examen mostrarÓ al professor tots els productes obtinguts i l'informe d'aquesta prÓctica.

El guiˇ bÓsic de les prÓctiques es troba en el seguents documents:

prÓctiques del primer bloc
prÓctica 1     prÓctica 4 - ANULADA
prÓctica 2 FTIR    
prÓctica 3 FTIR    
prÓctica 7      
prÓctica 8      
prÓctiques del segon bloc: avaluaciˇ individual.
prÓctica 5 informe prÓctica 5 part 1   informe prÓctica 5 part 2  
prÓctica 6 informe prÓctica 6 part 1 informe prÓctica 6 part 2  
       
temes d'estudi
  • Per a preparar bÚ les prÓctiques cal  llegir i estudiar els capÝtols 1 a 3 de la primera part del llibre de text recomanat per aquesta assignatura: Experimental Organic Chemistry, Principles and Practice, autors: Laurence M. Harwood i Christopher J. Moody, editat a: Blackwell Scientific Publications, ISBN 0-632-02017-2.
  • Per aquells estudiants que els hi interessi obtenir una bona formaciˇ experimental en quÝmica orgÓnica s'aconsella el seu estudi complet, o si es prefereix, l'estudi de qualsevol altre text recomanat a la bibliografÝa.

 

Els documents guiˇ de cada prÓctica tenen una estructura de procediment experimental pas a pas. No sˇn ni un llibre ni una llibreta de prÓctiques.

Cada estudiant ha de tenir la seva llibreta de prÓctiques on anota les seves observacions. S'aconsella utilitzar les pÓgines "esquerres" per anotar les observacions sobre la marxa i utilitzar la part "dreta" per fer la redacciˇ definitiva (consultar text recomanat pags. 410-411).

Els fulls de dades es reserven pels productes acabats, cal omplir un full per cada producte acabat, anotant les dades que es coneguin i fent una estimaciˇ de les desconegudes o no realitzades, si es pot.

Cada grup de prÓctiques realitzarÓ 12 sessions de 5 hores. Cal entrar al laboratori degudament equipat (bata, ulleres, estris i guants de latex -recomanable!!), portant nomÚs la llibreta i altre material de treball (carpetes, bosses,roba, etc cal guardar-ho a un armari fora del laboratori). Les guixetes contenen un material mÝnim, la resta de material s'ha d'agafar dels calaixos i armaris laterals i un cop usats i nets cal tornar-los al seu lloc. A la guixeta es guarden el productes intermedis i els acabats. La guixeta es pot tancar amb un candau. Els professors de l'assignatura  tindran especial cura en observar la netedat, l'ordre i la forma de treballar de cada estudiant.

Avaluaciˇ: la nota final serÓ un promitg entre la nota assignada a cada estudiant en funciˇ del seu treball al laboratori, la nota derivada de l'informe i productes entregats per les prÓctiques 5 o 6, i la nota de l'examen final (veure calendari d'examens del curs).

Experimental Organic Chemistry, Principles and Practice, autors: Laurence M. Harwood i Christopher J. Moody, editat a: Blackwell Scientific Publications, ISBN 0-632-02017-2.

Vogel's Texbook of Practical Organic Chemistry. Ed. Longman.

PavÝa, Lampman, Kriz "Organic Laboratory Techniques", Saunders College Publishing.

Michael B. Smith, Organic Synthesis, Mc Graw-Hill Int. Ed.

tornar