ALCANS
Els compostos saturats lineals s'nomenen amb els termes numèrics (pent-, hex-, hept-...) seguits de "-à", excepte els quatre primers (metà, età, propà i butà)
CH3-CH2-CH2-CH2-CH3 pentà
Els radicals derivats (alquils) s'anomenen substituint "-à" per "-il".
CH3-CH2-CH2-CH2-CH2- pentil
Els compostos saturats ramificats s'anomenen prenent el nom de la cadena més llarga com a nom principal i al davant s'hi posa el nom dels radicals derivats de cadascuna de les cadenes laterals.
- Si apareixen dos cadenes principals d'igual longitud s'escull la cadena que té més cadenes laterals, o la cadena que tingui l'enumeració de les cadenes laterals més baixa, o la cadena que tingui més àtoms de carboni en les cadenes laterals, o la cadena amb les cadenes laterals menys ramificades.
Numeració de les posicions:
La cadena més llarga s'enumera de tal manera que els carbonis amb les cadenes laterals tinguin els números més baixos possible.
Els corresponents radicals s'enumeren a partir del carboni amb valència lliure. Els radicals no substituïts idèntics es poden indicar amb prefixs multiplicadors (di-, tri-, tetra-...). Els radicals substituïts idèntics s'indiquen amb prefixs: bis-, tris-, tetraquis-; bé, amb expressió de la cadena lateral entre parentèsis. pe.: 5,5-Bis(1,1-dimetilpropil)-2-metildecà; o bé amb els àtoms de carboni de la cadena lateral amb números primats, p.e.: 5,5-Bis-1',1'-dimetilpropil-2-metildecà.
Ordre dins el nom:
- Les cadenes laterals es citen per ordre alfabètic sense tenir en compte els prefixs multiplicadors, tert- i sec-,
- En el cas de radical complex es té en compte la primera lletra del nom complet, i si dos radicals tenen les mateixes paraules, es comença pel radical que té l'enumeració més baixa.
Noms comuns o trivials:
Ex. 2-metilpentà ès el mateix que isohexà (nom trivial).
- Noms trivials bo comuns:
Noms comuns utilitzats pels radicals: